Grosuplje: +386 (0)1 786 46 58 – Novo mesto: +386 (0)5 906 52 70 – Dežurna: +386 (0)51 363 997

veterinabuba.si-main-logo

PRODAJNA RAZSTAVA MALIH ŽIVALI – Vsako tretjo soboto od 7. do 11. ure

Gnezda in ptičji mladiči

Pomlad je čas, ko ptice gnezdijo in vzrejajo svoje mladiče. V tem času svetujemo, da se gnezd ne dotikate in jih ne premikate. V primeru, da so gnezda preveč obiskana in oblegana, jih lahko starši zapustijo, saj se počutijo ogroženi.
V primeru, ko najdemo mladega ptička na tleh, ki še nima perja in ne zna stati in leteti, ga vrnemo nazaj v gnezdo. Če pa najdemo mladega ptička, ki že sam teka in skače in ima izrasla peresa, leteti pa še ne zna, ga pustimo, kjer je. Starši so nekje v bližini in bodo mladička našli po njegovem videzu in oglašanju in ga hranili, učili obnašanja in skrivanja pred plenilci in kako najti hrano in vodo. Lahko ga prestavimo na varno v grm ali na drevo. Z dotikanjem ne odvrnemo njegovih staršev, saj ptice ne vohajo najbolje in vedno poiščejo svojega mladička. Če rešujete ptice pred plenilci, je bolje odstranit plenilca. V primeru, da je to mačka, svetujemo, da se jo v času gnezdenja ptic in še posebej v času učenja letenja mladih ptic, začasno zapre. Lahko se jim na ovratnico namesti kraguljček, ki s svojim zvokom opozori ptice na bližajočo nevarnost. Psi naj bodo v tem času na povodcih.

 

Ptice zapustijo gnezda velikokrat zelo kmalu, saj le ta niso najbolj varno prebivališče.
Varnost gnezd je lahko ogrožena s strani plenilcev ali pojava bolezni v gnezdu.

 

Po slovenski uredbi je prepovedano posedovanje prostoživečih živali vzetih iz narave.

 

Kadar najdete v naravi oslabelo ali poškodovano žival se obrnite ZATOČIŠČE ZA ŽIVALI PROSTOŽIVEČIH ŽIVALSKIH VRST, ki je v Sloveniji zadolženo za oskrbo in pomoč prostoživečim živalskim vrstam.

 

Z Uredbo o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah so zavarovane v Sloveniji vse prostoživeče vrste ptic, razen mlakarice, fazana, jerebice, domačega goloba, sive vrane, šoje in srake.

 

Vedno smo vam na voljo za pomoč in vprašanja tudi v naši veterinarski ambulanti. V delovnem času onemoglo žival tudi brez težav sprejmemo in ji nudimo osnovno veterinarsko oskrbo. Vsekakor v času okrevanja vedno žival izročimo začasnim skrbnikom (najditeljem, prostovoljcem), kjer počaka do odhoda v ZATOČIŠČE ZA ŽIVALI PROSTOŽIVEVČIH ŽIVALSKIH VRST. Ptice, ki niso zaščitene živalske vrste velikokrat oskrbijo prostovoljna DRUŠTVA ZA ZAŠČITO ŽIVALI, ki jim nudijo primerno oskrbo do vrnitve v okolje. Za lovne živali in ptice so pristojne LOVSKE DRUŽINE.

 

Vsekakor pa se vedno prepričajte ali prostoživeče ptice potrebujejo vašo pomoč in posredovanje. Velikokrat je bolje, da jih pustimo pri miru in jih ne vznemirjamo in jemljemo iz njihovega življenjskega okolja.

 

Karin Kališnik dr. vet. med.

Gnezda-in-pticji-mladici