Nasveti za mačke

Splošno o mačkah

Mačke so družina iz redu zveri. Delimo jih v dve poddružini: Pantheridae (kamor uvrščamo večje mačke, npr. tiger, lev, leopard) ter Felinae (kamor spada gepard, ris ter nam bolj poznana domača mačka). Prve domače mačke so se sicer omenjale že zelo zgodaj (pred 25 miljoni let), čeprav jo je človek udomačil nekje pred 5.000 leti. Danes najdemo celo paleto nepasemskih mačk, vse bolj pa postajajo priljubljene tudi pasemske. Te v grobem delimo na kratko- in dolgodlake. Vsaka priznana pasma ima svoj standard, ki opisuje lastnosti idealne mačke te pasme.

Nega mačjega mladiča

Prve dneve so mačji mladiči povsem odvisni od svoje matere. Skotijo se slepi in gluhi, z nizko sposobnostjo lastne termoregulacije. Hranijo se izključno z materinim mlekom, s katerim poleg vseh potrebnih snovi za razvoj, pridobijo tudi protitelesa, ki jih ščiti pred boleznimi v prvih nekaj tednih po prihodu na svet. Po tednu dni je mačji mladiček prvič sposoben odpreti veke. Po treh tednih je že pravi raziskovalec in poleg mleka že okuša drugo hrano. Po štirih tednih imajo že dovolj močne zobke, da grizejo briketirano hrano. V tem času se jim formirajo tudi iztrebki, tako da jih lahko privajamo tudi na pravi mačji WC. Po osmih tednih je že pravi radovednež, zato je v tem obdobju pomembno poskrbeti za zaščitna cepljenja ter morebitne nevarnosti, ki prežijo na malega mačjega vragca (električni kabli, vrvice, strupi, strupene sobne rastline, ostri predmeti,itd).

V primeru, da ostanejo mladički prezgodaj brez mamice, pa lahko mladičke sami nahranimo z nadomestnim mačjim mlekom, ki ga dobimo v trgovinah za male živali. Pomembno je, da prilagodimo količino in število obrokov glede na starost ter velikost mladička. Po hranjenju masirajmo trebušček ter z vlažnim robčkom obrišimo zadnjik, saj tako stimuliramo iztrebljanje. Poskrbimo tudi za primerno toplo okolje in ležišče.

Nastanitev v novem domu

V starosti dveh mesecev je mačji mladiček povsem že samostojen in sposoben prilagoditve v novem domu. Najbolje je, da se na prihod novega člana že vnaprej pripravimo. Na primeren prostor namenjen počitku namestimo ležišče, v kot namenjen hranjenju izberemo primerno posodo za hrano in vodo, ki naj bo sveža in vedno na voljo. Ne smemo pozabiti tudi na mačji WC. Za sprehod izven doma lahko nabavimo ovratnico, oprsnico ter povodec za muce. Če veliko potujemo, si izberimo prenosno torbo – udobno za mačji počitek ter enostavno za vzdrževanje. Nikakor pa ne pozabimo na kakšno domiselno mačjo igračo!

Mačke redkeje potrebujejo kopanje, saj se redno čistijo same. Izbiramo lahko le med šamponi, ki so namenjeni za mačke (izjemoma tudi med insekticidnimi, če ima mucek težave z bolhami oz. veterinarskimi, če ima težave s kožo). Pomembnejše je redno krtačenje, ki naj bo vsakodnevno pri mačkah z daljšo dlako. Poskrbimo tudi za krajšanje krempeljčkov, če je mucek v stanovanju. Še boljši so mačji praskalniki, ki jih namestimo v bivalni prostor z namenom, da si mucki brusijo krempeljčke in se s tem izognemo uničevanju sobnega pohištva.

Oči, smrček in ušesa morajo biti čisti, brez neprijetnega vonja in morebitnega izcedka, dlesni svetlo rožnate ter zobje brez naslag. Za čiščenje uporabljamo v za to namenjene vlažne robčke ali kosmi vate, namočene v mlačno vodo. V primeru gnojnega izcedka iz oči, neprijetnega vonja iz ušes in gobčka, zažarjenih dlesni ter izcedka iz smrčka ne odlašajte z obiskom pri veterinarju! Zaščitna cepljenja V prvih dneh življenja je mucek zaščiten z materinimi protitelesi, ki jih pridobijo preko maternice ter s prvim mlekom – mlezivom.
Ta ga ščitijo nekje do 6-8-tedna starosti, zato je v tem obdobju priporočljivo cepljenje. Pred cepljenjem je potrebno mladičem odpraviti morebitne notranje zajedavce. Pri nas izvajamo cepljenje proti mačji kugi, virusnim vnetjem zgornjih dihal, levkozi ter steklini.

 

Zaščitna cepljenja

V prvih dneh življenja je mucek zaščiten z materinimi protitelesi, ki jih pridobijo preko maternice ter s prvim mlekom – mlezivom. Ta ga ščitijo nekje do 6-8-tedna starosti, zato je v tem obdobju priporočljivo cepljenje. Pred cepljenjem je potrebno mladičem odpraviti morebitne notranje zajedavce. Pri nas izvajamo cepljenje proti mačji kugi, virusnim vnetjem zgornjih dihal, levkozi ter steklini.

Priporočena starost za cepljenje mačke

Starost kužne bolezni levkoza steklina
8 tednov 1. cepljenje
10 tednov 1. cepljenje
12 tednov 2. cepljenje
14 tednov 2. cepljenje
16 tednov 1. cepljenje

Cepljenje pomeni vnos oslabljenega ali mrtvega povzročitelja bolezni, s katerim spodbudimo nastanek specifičnih protiteles proti le-tem. Za to je pomembno, da je mladiček popolnoma zdrav in brez zajedavcev. Veterinar oceni zdravstveno stanje ter po dogovoru opravi serološki (hitri) test za FIV (mačji AIDS) in FELV (levkoza). Slednji je vsekakor potreben v primeru, če se odločimo za zaščitno cepljenje.

 

Razmnoževanje

Mačke imajo izreden reprodukcijski potencial. Spolno zrela postane zelo zgodaj, saj so nekatere že pri šestih mesecih sposobne imeti prvo leglo. Ciklus traja v povprečju teden dni in če se v tem času ne oplodi, se lahko cikel ponovi v nekaj dneh. Brejost pri mačkah traja približno 2 meseca in ravno toliko časa traja, da se po porodu povrne v ciklus. Odrasla zdrava mačka ima povprečno po dvakrat na leto mladiče, v idealnih pogojih celo trikrat. Število mladičev je različno, v povprečju od 3 do 5, lahko pa tudi samo enega, pa tudi do osem.

Sterilizacija ali kastracija

Da bi preprečili nezaželeno rojstvo mladičev, se samičke sterilizira, samce pa kastrira. To sta kirurška posega, kjer se živalim odstranijo spolne žleze (jajčnike oz. moda). S tem se prekine proizvodnja spolnih hormonov in celic, ki vplivajo na specifično socialno vedenje v obdobju parjenja (markiranje, pretepanje,…) ter zmanjša možnost za pojav določenih obolenj (tumorji, ciste, gnojna vnetja na rodilih) in prenosa spolno prenosljivih bolezni (FELV, FIV). Poseg je priporočljivo opraviti pred spolno zrelostjo, to je obdobje okoli šestega meseca starosti.

Bubini nasveti za mačke:
Bolhe - kožni zajedavci

Bolha je drobcena zajedavska žuželka brez kril, ki pije kri. Velika je 2-4 mm. Za svoj razvoj in obstoj potrebuje kri sesalcev in ptičev. Na mačkah in psih se zadržuje skozi celo leto.

Bolha ima značilne dolge noge, s katerimi zelo dobro skače. Skoči lahko 18 cm v višino in 30 cm v dolžino. Tako z lahkoto skače z živali na žival in išče ugodno mesto za pitje krvi.

Po približno dveh dneh pitja začne leči jajčeca v okolje. Ena odrasla bolha lahko izleže tudi do 50 jajčec na dan. Po nekaj dneh se iz njih izležejo ličinke, ki se prehranjujejo z odmrlimi organskimi deli in se po nekaj ciklih rasti zabubijo. Bube lahko pri nizkih temperaturah okolja mirujejo tudi več mesecev. Vibracije in toplota sprožijo preobrazbo bube v odraslo bolho, ki je zelo lačna in takoj začne pikati gostitelja. Tako lahko velikokrat opazimo številne bolhe v naših domovih, ko se vrnemo z dopusta. Ker jih je veliko in so lačne, začnejo hitro skakati tudi po naših nogah. V ugodnih razmerah je ciklus razvoja od jajčeca do odrasle bolhe 10 do 14 dni.

Le 5% odraslih bolh živi na živalih, ostalih 95% (bolhe, jajčeca, ličinke in bube) pa v prostoru.

Tudi če bolh na živali ne vidimo, to še ne pomeni, da jih nima. Ponavadi opazimo drobne črne pikice na dlaki in koži. Te pikice ob stiku z vodo postanejo rdečkaste. To so bolšji iztrebki.

Bolhe preko krvi prenašajo tudi različne povzročitelje bolezni, najpogosteje jajčeca trakulj in glist. S svojim pikanjem povzročajo tudi srbenje kože. Živali, ki se nenehno praskajo in ližejo, postanejo nemirne in nestrpne. Tiste, ki so alergične na bolšjo slino, lahko dobijo po koži pordela vneta mesta brez dlake. Moti jih lahko že lezenje bolhe po koži.

Bolhe spijejo kar precej krvi in s tem lahko povzročijo slabokrvnost. Najbolj so dovzetne mlade, stare in bolne živali.

Zelo pomembna je preventivna zaščita proti bolham skozi celo leto z ustreznimi insekticidnimi sredstvi. To so lahko spreji, ovratnice, šamponi, kožne kapljice ali tablete.

Ko enkrat že opazimo bolhe na psu ali mačku, je tretiranje živali premalo. Takrat je zelo pomembna ustrezna higiena okolja. Čiščenje in sesanje prostorov, pranje ležišč in odej in tretiranje okolja z ustreznim insekticidnim sredstvom za okolje (sprej).

Borba z bolhami traja ponavadi od enega do treh mesecev. Da pa to v bodoče preprečimo, moramo redno preventivno dajati živalim sredstva proti bolham.

avtor: Karin Kališnik, dr.vet.med.

Veterinarska ambulanta Buba

Zakaj sterilizacija/kastracija?

Ob vsakem pogledu na majhnega in ljubkega mladička se nam ogreje srce. Vendar, ali lahko vse te mladičke oddamo in ustrezno oskrbimo?!
Veliko mačjih in pasjih mladičkov se odvrže in prezgodaj odstrani od mamic. Pasji mladiči so od mame odvisni 2 meseca, mačji pa celo 3 mesece. Odstranitev še sesnih mladičkov je za njihov obstoj velikokrat usodna.
Prav tako se pojavijo problemi, ko živali zrastejo in spolno dozorijo. Pride do gonitev, potepanja, agresivnega vedenja, označevanje prostorov (markiranje, uriniranje) in brejosti. Samičke se lahko sparijo takrat, ko si tega ne želimo. Moramo jih imeti na povodcu in stalno pod nadzorom, da ne pride do brejosti in s tem do nezaželenih mladičkov.
Samčki, ki niso kastrirani, lahko označujejo teritorij z urinom bolj pogosto. Njihovo agresivno vedenje do drugih samcev in živali je lahko bolj izrazito in nevarno (ugrizne rane).
Lahko pride do dedovanja raznih genskih napak v hujših oblikah, če se parijo med seboj živali, ki že imajo prisotne napake (displazija kolkov, napake v izrasti zobovja/čeljusti, …).
Pri mucah se pojavlja vedno večje število okužb z raznimi boleznimi (mačjo levkozo (Felv), mačjim aidsom (Fiv), mikrosporijo).
Živali imajo lahko ob nenehnih gonitvah tudi različne zdravstvene težave (namišljena brejost, ciste na jajčnikih, tumorozne spremembe na mlečnih žlezah, prostati, ipd).
Če se kljub vsemu še vedno ne morete odločiti za sterilizacijo ali kastracijo vaše živali, vam v naši ambulanti z veseljem svetujemo.

avtor: Karin Kališnik dr.vet.med.