PRODAJNA RAZSTAVA – Rejci PTIC ponovno DOBRODOŠLI!

Rejcem in vsem ostalim ljubiteljem ptic ter ostale perutnine sporočamo, da je prepoved razstavljanja ptic umaknjena!
Zato vas vljudno vabimo, da se nam vi in vaši pernati prijatelji, ponovno pridružite ter se udeležite našega prodajnega sejma v šotorskem delu Bube.

Sejem bo 3. soboto v mesecu – to je 20.05.2017, s pričetkom ob 7:00.

Veselimo se vas!

Vaš Buba Team


Ukinitev ukrepov v zvezi z Aviarno influenco

Spoštovani rejci in ostali ljubitelji ptic,

Sporočamo vam, da je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ukinilo preventivne in prepovedne ukrepe v zvezi z aviarno influenco.
Zadnji primer poginule živali zaradi HPAI H5N8, je bil potrjen pri labodu, pobranemu dne 22.03.2017, na Pragerskem, prav tako pa se je zmanjšalo število poginulih prostoživečih ptic. Stanje se izboljšuje tudi v krajih drugod po Evropi, zato je DSNB 25. aprila 2017, sprejel sklep o odpravi vseh odrejenih ukrepov.

Kljub temu, da so ukrepi v zvezi z aviarno influenco ukinjeni, je priporočljivo, da se iz preventive še vedno izvajajo ukrepi biološke varnosti, še sporočajo iz UVHVVR.

Mi pa bi se vam radi zahvalili za razumevanje, ki ste ga pokazali skozi čas prepovedi in vas povabili k ponovnemu obisku prodajne razstave, ki bo v soboto, 20.05.2017. Dobrodošli tudi rejci s svojimi pticami, veselimo se vas.

Več si lahko preberete na povezavi tukaj in tukaj.

Se vidimo!


Prepoved razstavljanja ptic OSTAJA

Iz ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano smo prejeli obvestilo, da prepoved razstav in drugih zbiranj ptic in perutnine OSTAJA.

Še vedno je možna okužba z aviarno influenco podtipa H5, zato hkrati pozivamo rejce in skrbnike, da upoštevajo priporočene varnostne ukrepe.

Več o tem si lahko preberete na strani UVHVVR – klik

Priloga: Dopis DSNB v zvezi z aviarno influenco podtipa H5


OBVESTIL o datumu cepljenja proti steklini NE BO VEČ

Drage stranke obveščamo, da so zaradi varčevalnih ukrepov na UVHVVR, sprejeli odločitev, da v letu 2017 lastnikom psov ne bodo več pošiljali obvestil o predvidenemu datumu cepljenja proti steklini.

Obvestilo veterinarske zbornice:
“Spoštovani,

 obveščamo vas, da kljub prizadevanjem Veterinarske zbornice Slovenije,
 UVHVVR zaradi omejenih finančnih  sredstev za ta namen,
 v letu 2017 lastnikom psov ne bo več pošiljala obvestil
 o predvidenem datumu cepljenja proti steklini.

 Na UVHVVR so pričeli z aktivnostmi za ozaveščanje lastnikov
 glede odgovornega lastništva živali, v katerega bo vključeno
 tudi cepljenje psov proti steklini. Za ta namen bodo pripravili zgibanko
 in plakate, ki bodo razdeljeni po šolah in podobnih ustanovah. 
 Prek TV spotov (na nacionalni in lokalni ravni ravni) in interneta
 bodo pripravljeni prispevki na to temo.
 Pripravljajo računalniško aplikacijo
 k Centralnemu registru psov, s katero bo lastnikom psov
 dana možnost prijave v aplikacijo z namenom prejemanja
 obvestil UVHVVR o predvidnem datumu naslednjega
 cepljena psa proti steklini. Obveščanje lastnikov je predvideno preko
 SMS  sporočil ali e-sporočil preko elektronske pošte.”

 

Vsem lastnikom psov zato svetujemo, da sami preverijo datum naslednjega cepljenja proti steklini in se pravočasno naročijo na preventivno cepljenje pri izbranem veterinarju.
Datum naslednjega cepljenja imate zaveden v potnem listu psa, na straneh 4-9 (IV. CEPLJENJA PROTI STEKLINI), v okencu označenim s št. 2.

 

Še enkrat opozarjamo, da navedenega datuma ne smete prekoračiti ali ga izpustiti iz drugih razlogov, saj s tem izgubite privilegij cepljenja psa na 3 leta*, po 11. členu

P R A V I L N I K o ukrepih za ugotavljanje, preprečevanje širjenja in zatiranje stekline

*oz. dobe, ki jo določa proizvajalec cepiva.

 

Za vsa nadaljna vprašanja smo vam na voljo.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje,

Vaš Buba team


Prepoved javnega zbiranja ptic OSTAJA

Sporočamo, da je zaradi varnostnih razlogov in rizika razširjanja ptičje gripe, še vedno prepovedano zbiranje ptic na javnih mestih.

Zato bo tudi to soboto, 18.02.2017, na prodajni razstavi žal možno razstavljati le ostale domače živali in ne ptice ter drugo domačo perjad.

Več si lahko preberete v prejšnji objavi: Preberi objavo

ali na uradni strani UVHVVR oz. v ZLOŽENKI.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje in vas, kljub spremenjenim okoliščinam, vabimo k udeležbi prodajno-razstavnega sejma v Bubi.

 

Vaš Buba team


NOVO! Cepljenje proti MIKROSPORIJI

V Bubi lahko po novem cepite svoje pse in mačke proti mikrosporiji.

Novo cepivo deluje kot zaščita pred glivicami vrste Microsporum canis, ki so najbolj razširjene in se prenašajo tudi na človeka, saj gre za ti. zoonozo.

Kako cepiti psa/mačko proti mikrosporiji?

Cepimo lahko vse zdrave pse in mačke, od 12. tedna starosti dalje.

Preventivno cepljenje se opravi 2x in sicer v razmaku 14-21 dni. Nato cepljenje letno obnavljamo.

Za zdravljenje s cepivom pa je potrebno 3-kratno cepljenje. 2x cepimo žival kot v primeru preventive (v razmaku 14-21 dni), nato moramo zaradi inkubacijske dobe do naslednjega cepljenja počakati 18-21 dni. Ko opravimo vsa 3 cepljenja, preventivo vzdržujemo z letnim cepljenjem proti mikrosporiji.

 

Obnovimo…

Kaj je mikrosporija?

Mikrosporija (domače “mačja bolezen”) je nalezljivo kožno obolenje, ki ga povzročajo glivice rodu Microsporum, med katerimi je najbolj pogosta Microsprum canis. Gre za zoonozo, kar pomeni, da se bolezen lahko prenaša iz živali na ljudi in obratno.
Kako lahko posumimo, da ima žival mikrosporijo?
Na mestih kjer so prisotne glivice rodu Microsprum ponavadi opazimo štrlečo oz. polomljeno dlako, pogosto pa pride celo do brezdlačnih predelov v obliki pravilnega kroga (velikosti cca 1-3 cm). Na koži se pojavijo luskice, mesto brez dlake pa je pordelo in srbeče. Možna so tudi atipična obolenja, ki ne sovpadajo s tipičnimi znaki okužbe, zato je vedno potreben strokoven pregled za postavitev pravilne diagnoze.
Pogosta mesta na živalih, kjer se pojavlja mikrosporija so ušesa, glava, tačke in rep. Pri mladičih so okužbe vidne predvsem na glavi in sprednjih tačkah, saj se okužijo preko mame, ko sesajo mleko.
Kako se prenaša?
Mikrosporija se prenaša z direktnim stikom z obolelim mestom ali dlako (lahko tudi odpadlo dlako!), oz. z okuženimi predmeti (kot so oblačila in obutev, igrače, oprema za nego, posteljice in transporterji, ovratnice, … torej vsi predmeti, ki so bili v stiku z obolelim osebkom).

Kako diagnosticiramo mikrosporijo?

Pregled na mikrosporijo lahko opravimo pri veterinarju z Woodovo svetilko, ki s pomočjo UV svetlobe pokaže prisotnost spor. Vrsta Microsporum canis se namreč pod UV svetlobo zasveti v tipični zeleni barvi. Žal pa metoda ni 100% zanesljiva, saj fluestira le manj kot 50% spor. Zato je v primerih kjer se ne pokaže tipično žarenje mest, le 50% možnosti, da žival res nima mikrosporije.
Bolj zanesljiva metoda pa je odvzem vzorca tkiva (in dlake), ki ga nato veterinar pošlje v laboratorij na nadaljnje preiskave.
Rezultate testov prejme veterinar v nekaj dneh, v njih pa je zapisano ali je bil test na mikrosporijo pozitiven ali negativen.

Po diagnozi lahko pričnemo z zdravljenjem.

cepljenje psov in mačk proti mikrosporiji

 


BOLHE – nadležni zajedavci

Bolha je drobcena zajedavska žuželka brez kril, ki pije kri. Velika je 2-4 mm. Za svoj razvoj in obstoj potrebuje kri sesalcev in ptičev. Na mačkah in psih se zadržuje skozi celo leto.

Bolha ima značilne dolge noge, s katerimi zelo dobro skače. Skoči lahko 18 cm v višino in 30 cm v dolžino. Tako z lahkoto skače z živali na žival in išče ugodno mesto za pitje krvi.

Po približno dveh dneh pitja začne leči jajčeca v okolje. Ena odrasla bolha lahko izleže tudi do 50 jajčec na dan. Po nekaj dneh se iz njih izležejo ličinke, ki se prehranjujejo z odmrlimi organskimi deli in se po nekaj ciklih rasti zabubijo. Bube lahko pri nizkih temperaturah okolja mirujejo tudi več mesecev. Vibracije in toplota sprožijo preobrazbo bube v odraslo bolho, ki je zelo lačna in takoj začne pikati gostitelja. Tako lahko velikokrat opazimo številne bolhe v naših domovih, ko se vrnemo z dopusta. Ker jih je veliko in so lačne, začnejo hitro skakati tudi po naših nogah. V ugodnih razmerah je ciklus razvoja od jajčeca do odrasle bolhe 10 do 14 dni.

Le 5% odraslih bolh živi na živalih, ostalih 95% (bolhe, jajčeca, ličinke in bube) pa v prostoru.

Tudi če bolh na živali ne vidimo, to še ne pomeni, da jih nima. Ponavadi opazimo drobne črne pikice na dlaki in koži. Te pikice ob stiku z vodo postanjeo rdečkaste. To so bolšji iztrebki.

Bolhe preko krvi prenašajo tudi različne povzročitelje bolezni, najpogosteje jajčeca trakulj in glist. S svojim pikanjem povzročajo tudi srbenje kože. Živali, ki se nenehno praskajo in ližejo, postanejo nemirne in nestrpne. Tiste, ki so alergične na bolšjo slino, lahko dobijo po koži pordela vneta mesta brez dlake. Moti jih lahko že lezenje bolhe po koži.

Bolhe spijejo kar precej krvi in s tem lahko povzročijo slabokrvnost. Najbolj so dovzetne mlade, stare in bolne živali.

Zelo pomembna je preventivna zaščita proti bolham skozi celo leto z ustreznimi insekticidnimi sredstvi. To so lahko spreji, ovratnice, šamponi, kožne kapljice ali tablete.

Ko enkrat že opazimo bolhe na psu ali mačku, je tretiranje živali premalo. Takrat je zelo pomembna ustrezna higiena okolja. Čiščenje in sesanje prostorov, pranje ležišč in odej in tretiranje okolja z ustreznim insekticidnim sredstvom za okolje (sprej).

Borba z bolhami traja ponavadi od enega do treh mesecev. Da pa to v bodoče preprečimo, moramo redno preventivno dajati živalim sredstva proti bolham.

avtor: Karin Kališnik, dr.vet.med.

Veterinarska ambulanta Buba

 


Prepoved zbiranja ptic – RAZSTAVA 17.12.16

Zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja visokopatogene aviarne influence H5N8, ti. ptičje gripe, so v Sloveniji do nadaljnjega prepovedane VSE razstave, sejmi in druga zbiranja ptic.

Zato vas obveščamo, da v mesecu decembru, v sklopu rednega sejemskega programa, ki bo v soboto, 17.12.2016, žal ne bo mogoče razstavljati ptic in druge perutnine.
Rejci so vseeno vabljeni, da na razstavo pripeljejo ostale male živali kot so glodalci in podobno.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje in vas prosimo k upoštevanju zgoraj navedenega teksta.
Sproti vas bomo obveščali o novostih in spremembah.

Hkrati vas vabimo k udeležbi prodajne razstave, ki bo vseeno potekala v soboto, 17.12.2016, v šotorskem delu Bube, kjer boste lahko izbirali med široko ponudbo hrane in opreme za ptice in ostale male živali.

Zahtevek Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano preberite na spodnji povezavi:
http://www.uvhvvr.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/article/1328/5962/


Hepatozoon canis – nova klopna bolezen v Sloveniji!

Psička Greta, mešanka, ki je bila pred kratkim posvojena iz zavetišča, je ravno dopolnila eno leto, ko je k nam prišla zaradi nenadnega začetka bruhanja, driske, potrtosti in zmanjšanega apetita.
Telesna temperatura psičke je tekom diagnostike in zdravljenja nihala, in sicer od 39.6 do 41.2ºC, prav tako tudi njeno počutje. Razen zmernega povišanja števila belih krvnih celic, ki se je sčasoma povečevalo, drugih odstopanj v diagnostiki ni bilo.

Po začetni (neuspešni) terapiji z antibiotiki, antacidi, dieto, itd., smo se odločili poslati kri v zunanji laboratorij na preiskavo na točno določenega povzročitelja. In že v dveh dneh smo prejeli rezultat: pozitivno na Hepatozoon canis.

Hepatozoon canis je enocelični parazit, ki se prenaša s pasjim klopom (Rhipicephalus sanguineus). Ta se okuži s krvjo okužene živali, in sicer so naravni rezervoar parazita lisice. Pes se okuži le tako, da klopa pojé, razvojna oblika povzročitelja se v črevesju sprosti, s krvjo se razširi po telesu – jetrih, ledvicah, vranici, bezgavkah, kjer s svojim razvojem uničuje celice in s tem povzroča vnetja. Približno 4 tedne po okužbi preide v bele krvničke in tako se klop ob hranjenju okuži.

Je zelo redka bolezen, ki v Sloveniji po nam znanih podatkih do sedaj še ni bila odkrita in je tako Greta najverjetneje prva diagnosticirana psička s to boleznijo. Redka pa je zato, ker je za okužbo potrebno, da pes inficiranega klopa pojé, klinični znaki so zelo nespecifični, pojenjajo in se znova pojavijo, bolezen pa lahko poteka tudi brez simptomov in le-ti izbruhnejo ob oslabljenem imunskem sistemu.

Bolezen je ozdravljiva. Za Greto pričakujemo, da bo v nekaj tednih popolnoma ozdravljena. Ob tem se poraja vprašanje koliko psov je še okuženih pa še niso bili odkriti. Vsekakor bomo v prihodnje še bolj pozorni tudi na to novo bolezen, ki je še en dober razlog več za preprečevanje infestacije s klopi z učinkovitimi sredstvi.

avtor: Petra Hodnik, dr.vet.med.

Veterinarska ambulanta Buba