SOFINANCIRANJE sterilizacije in kastracije psov in mačk

Obveščamo vas, da je občina Grosuplje objavila javni razpis za sofinanciranje sterilizacij in kastracij lastniških psov in mačk za leto 2017.

Če ste ali boste v času med 26.11.2016 in 20.11.2017 sterilizirali ali kastrirali svojega psa/mačko in imate stalno prebivališče v občini Grosuplje, se lahko prijavite na razpis za delno povračilo sredstev.
Čas za  oddajo obrazca imate do 21.11.2017.

Obrazec in navodila za prijavo na razpis najdete na spletni strani občine Grosuplje: http://www.grosuplje.si/objava/107076

Vaš Buba Team


Splošni pogoji SMS obveščanja BUBA

Pravila in pogoji uporabe storitve iMS – SPA V MESTU

 

  1. Organizator storitve »Buba d.o.o.«

Ta pravila določajo način delovanja storitve »Buba d.o.o.« Ponudnik storitve je 12media d.o.o., Komenskega ulica 36, 1000 Ljubljana, matična številka 2091682, davčna številka SI99968665 v sodelovanju s Sedem d.o.o., Ljubljanska cesta 13b, 1236 Trzin ter organizatorjem storitve Buba d.o.o., Rožna dolina 5, 1290 Grosuplje. Za tehnično delovanje storitve in reševanje reklamacij odgovarja Sedem d.o.o.

 

  1. Opis storitve

Namen storitve je promocija storitve Buba d.o.o. Člani SMS SKUPNOSTI bodo udeleženi v nagradnih žrebanjih in ostalih akcijah Buba d.o.o. Uporabniki se lahko včlanijo tako, da pošljejo sms s ključno besedo BUBA na 3131, ali je podal svoje podatke organizatorju.

Uporabnik, ki se je prijavil na obveščanje, prejme brezplačno SMS sporočilo za potrditev splošnih pogojev, ki jih potrdi tako, da na kratko številko 3131 pošlje DA in  svoje podatke. Splošni pogoji so objavljeni na www.buba-trgovina.si in na www.veterinabuba.si  .V kolikor uporabnik na kratko številko 3131 pošlje SMS sporočilo DA in svoje podatke, prejme brezplačno SMS sporočilo z obvestilom, da je bila prijava na brezplačno sms obveščanje uspešna in kako se lahko odjavi.

Vsak član SMS SKUPNOSTI se lahko kadarkoli odjavi, in sicer tako, da na kratko številko 3131 pošlje SMS s ključno besedo  BUBA  STOP.

Pogoji uporabe storitve so objavljeni na spletni strani www.buba-trgovina.si  in www.veterinabuba.si.

Storitev traja od 10.7.2017 do preklica.

 

  1. Cenik SMS sporočil

 Vsak poslani SMS uporabnika se zaračuna po vsakokratnem veljavnem ceniku ponudnika poti (Telekom Slovenije,  A1 in Telemach).

Posredovani SMS-i uporabniku s strani servisa iMS: naročniki uporabniki mobilnega omrežja Telekom Slovenije, Debitelovi naročniki in predplačniki / A1 naročniki in predplačniki / Izi Mobil / M-Mobil / Boob/ Telemach. Povratna SMS sporočila, ki jih uporabnik prejme kot član SMS skupnosti, so brezplačna (0,00 EUR).

 

Ime SMS storitve Uporaba storitve Opis dogodka Ime MT SMS na izpisu pogovorov Cena v EUR z DDV
IMS Ključna beseda Sistemsko sporočilo Sistemska spo. 0,00
IMS SMS Poštar Naročene IMS informacije   0,00

 

  1. Zasebnost in varstvo podatkov uporabnika

S potrditvenim SMS sporočilom, v katerem uporabnik potrjuje Pravila in pogoje uporabe storitve, se uporabnik strinja, da podjetje Buba d.o.o. in Sedem d.o.o. posredovane osebne podatke obdeluje v svojih zbirkah ter jih uporablja za statistično obdelavo, segmentacijo kupcev, obdelavo preteklega nakupnega vedenja, izpolnjevanje pogodbenih obveznosti, pošiljanje ponudb, oglasnega gradiva, vabil na dogodke organizatorjev in partnerskih podjetij organizatorjev ter za telefonsko, pisno in elektronsko anketiranje ter zbiranje naročil. Privolitev v zbiranje osebnih podatkov je prostovoljna. Uporabniki imajo pravico do vpogleda, prepisa, kopiranja, dopolnitve, popravka, blokiranja in izbrisa svojih osebnih podatkov. Osebni podatki se lahko posredujejo izvajalcem storitve podjetjema Sedem d.o.o. in 12media d.o.o.

 

  1. Mobilna SMS skupnost BUBA

Uporabniki, ki sodelujejo s poslanim SMS-sporočilom, bodo včlanjeni v brezplačno SMS skupnost BUBA, kar pomeni, da bodo prejemali koristna obvestila in informacije o akcijah, novostih ipd. Uporabnik te storitve bo prejel največ 2 SMS-sporočila mesečno, sporočilo pa bo vedno vsebovalo koristno informacijo. Vsak član se iz SMS-skupnosti lahko kadarkoli odjavi, tako da na številko 3131 pošlje SMS-sporočilo z vsebino BUBA STOP. Povratna SMS-sporočila iz SMS skupnosti (obvestila o nagradni igri, koristne informacije o spremljevalnih akcijah) so za uporabnika brezplačna. 

Poslana SMS-sporočila se obračunavajo po ceniku vašega mobilnega operaterja.

 

  1. Obvestila o cepljenju

Vsi, ki so se kadarkoli cepili oz. bili cepljeni v veterinarski ambulanti Buba in so v našem sistemu, jih lahko 2x mesečno obveščamo o novostih v naši trgovini ter tudi o predvidenem cepljenju ljubljenčka v naši veterinarski ambulanti, mesec pred datutmom cepljenja.

 

  1. Splošni pogoji sodelovanja

Z včlanitvijo v BUBA se šteje, da se uporabnik strinja s temi pogoji uporabe storitve. Storitev lahko uporabljajo uporabniki naslednjih mobilnih omrežij: Telekom Slovenije, Telemach, A1, IziMobil (ponudnik komunikacijske poti je Telekom Slovenije), M mobil in Bob (ponudnik komunikacijske poti je A1), Debitel (ponudnik komunikacijske poti je Telekom Slovenije).

 

 

Reklamacije in pomoč:

Sedem d.o.o.

Telefon: 08 200 12 81

Email: info@sedem.biz 

Delovni čas reševanja reklamacij: ob delavnikih od ponedeljka do petka od 9.00 do 15.00


PRODAJNA RAZSTAVA – Rejci PTIC ponovno DOBRODOŠLI!

Rejcem in vsem ostalim ljubiteljem ptic ter ostale perutnine sporočamo, da je prepoved razstavljanja ptic umaknjena!
Zato vas vljudno vabimo, da se nam vi in vaši pernati prijatelji, ponovno pridružite ter se udeležite našega prodajnega sejma v šotorskem delu Bube.

Sejem bo 3. soboto v mesecu – to je 20.05.2017, s pričetkom ob 7:00.

Veselimo se vas!

Vaš Buba Team


Ukinitev ukrepov v zvezi z Aviarno influenco

Spoštovani rejci in ostali ljubitelji ptic,

Sporočamo vam, da je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ukinilo preventivne in prepovedne ukrepe v zvezi z aviarno influenco.
Zadnji primer poginule živali zaradi HPAI H5N8, je bil potrjen pri labodu, pobranemu dne 22.03.2017, na Pragerskem, prav tako pa se je zmanjšalo število poginulih prostoživečih ptic. Stanje se izboljšuje tudi v krajih drugod po Evropi, zato je DSNB 25. aprila 2017, sprejel sklep o odpravi vseh odrejenih ukrepov.

Kljub temu, da so ukrepi v zvezi z aviarno influenco ukinjeni, je priporočljivo, da se iz preventive še vedno izvajajo ukrepi biološke varnosti, še sporočajo iz UVHVVR.

Mi pa bi se vam radi zahvalili za razumevanje, ki ste ga pokazali skozi čas prepovedi in vas povabili k ponovnemu obisku prodajne razstave, ki bo v soboto, 20.05.2017. Dobrodošli tudi rejci s svojimi pticami, veselimo se vas.

Več si lahko preberete na povezavi tukaj in tukaj.

Se vidimo!


Prepoved razstavljanja ptic OSTAJA

Iz ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano smo prejeli obvestilo, da prepoved razstav in drugih zbiranj ptic in perutnine OSTAJA.

Še vedno je možna okužba z aviarno influenco podtipa H5, zato hkrati pozivamo rejce in skrbnike, da upoštevajo priporočene varnostne ukrepe.

Več o tem si lahko preberete na strani UVHVVR – klik

Priloga: Dopis DSNB v zvezi z aviarno influenco podtipa H5


OBVESTIL o datumu cepljenja proti steklini NE BO VEČ

Drage stranke obveščamo, da so zaradi varčevalnih ukrepov na UVHVVR, sprejeli odločitev, da v letu 2017 lastnikom psov ne bodo več pošiljali obvestil o predvidenemu datumu cepljenja proti steklini.

Obvestilo veterinarske zbornice:
“Spoštovani,

 obveščamo vas, da kljub prizadevanjem Veterinarske zbornice Slovenije,
 UVHVVR zaradi omejenih finančnih  sredstev za ta namen,
 v letu 2017 lastnikom psov ne bo več pošiljala obvestil
 o predvidenem datumu cepljenja proti steklini.

 Na UVHVVR so pričeli z aktivnostmi za ozaveščanje lastnikov
 glede odgovornega lastništva živali, v katerega bo vključeno
 tudi cepljenje psov proti steklini. Za ta namen bodo pripravili zgibanko
 in plakate, ki bodo razdeljeni po šolah in podobnih ustanovah. 
 Prek TV spotov (na nacionalni in lokalni ravni ravni) in interneta
 bodo pripravljeni prispevki na to temo.
 Pripravljajo računalniško aplikacijo
 k Centralnemu registru psov, s katero bo lastnikom psov
 dana možnost prijave v aplikacijo z namenom prejemanja
 obvestil UVHVVR o predvidnem datumu naslednjega
 cepljena psa proti steklini. Obveščanje lastnikov je predvideno preko
 SMS  sporočil ali e-sporočil preko elektronske pošte.”

 

Vsem lastnikom psov zato svetujemo, da sami preverijo datum naslednjega cepljenja proti steklini in se pravočasno naročijo na preventivno cepljenje pri izbranem veterinarju.
Datum naslednjega cepljenja imate zaveden v potnem listu psa, na straneh 4-9 (IV. CEPLJENJA PROTI STEKLINI), v okencu označenim s št. 2.

 

Še enkrat opozarjamo, da navedenega datuma ne smete prekoračiti ali ga izpustiti iz drugih razlogov, saj s tem izgubite privilegij cepljenja psa na 3 leta*, po 11. členu

P R A V I L N I K o ukrepih za ugotavljanje, preprečevanje širjenja in zatiranje stekline

*oz. dobe, ki jo določa proizvajalec cepiva.

 

Za vsa nadaljna vprašanja smo vam na voljo.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje,

Vaš Buba team


Prepoved javnega zbiranja ptic OSTAJA

Sporočamo, da je zaradi varnostnih razlogov in rizika razširjanja ptičje gripe, še vedno prepovedano zbiranje ptic na javnih mestih.

Zato bo tudi to soboto, 18.02.2017, na prodajni razstavi žal možno razstavljati le ostale domače živali in ne ptice ter drugo domačo perjad.

Več si lahko preberete v prejšnji objavi: Preberi objavo

ali na uradni strani UVHVVR oz. v ZLOŽENKI.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje in vas, kljub spremenjenim okoliščinam, vabimo k udeležbi prodajno-razstavnega sejma v Bubi.

 

Vaš Buba team


NOVO! Cepljenje proti MIKROSPORIJI

V Bubi lahko po novem cepite svoje pse in mačke proti mikrosporiji.

Novo cepivo deluje kot zaščita pred glivicami vrste Microsporum canis, ki so najbolj razširjene in se prenašajo tudi na človeka, saj gre za ti. zoonozo.

Kako cepiti psa/mačko proti mikrosporiji?

Cepimo lahko vse zdrave pse in mačke, od 12. tedna starosti dalje.

Preventivno cepljenje se opravi 2x in sicer v razmaku 14-21 dni. Nato cepljenje letno obnavljamo.

Za zdravljenje s cepivom pa je potrebno 3-kratno cepljenje. 2x cepimo žival kot v primeru preventive (v razmaku 14-21 dni), nato moramo zaradi inkubacijske dobe do naslednjega cepljenja počakati 18-21 dni. Ko opravimo vsa 3 cepljenja, preventivo vzdržujemo z letnim cepljenjem proti mikrosporiji.

 

Obnovimo…

Kaj je mikrosporija?

Mikrosporija (domače “mačja bolezen”) je nalezljivo kožno obolenje, ki ga povzročajo glivice rodu Microsporum, med katerimi je najbolj pogosta Microsprum canis. Gre za zoonozo, kar pomeni, da se bolezen lahko prenaša iz živali na ljudi in obratno.
Kako lahko posumimo, da ima žival mikrosporijo?
Na mestih kjer so prisotne glivice rodu Microsprum ponavadi opazimo štrlečo oz. polomljeno dlako, pogosto pa pride celo do brezdlačnih predelov v obliki pravilnega kroga (velikosti cca 1-3 cm). Na koži se pojavijo luskice, mesto brez dlake pa je pordelo in srbeče. Možna so tudi atipična obolenja, ki ne sovpadajo s tipičnimi znaki okužbe, zato je vedno potreben strokoven pregled za postavitev pravilne diagnoze.
Pogosta mesta na živalih, kjer se pojavlja mikrosporija so ušesa, glava, tačke in rep. Pri mladičih so okužbe vidne predvsem na glavi in sprednjih tačkah, saj se okužijo preko mame, ko sesajo mleko.
Kako se prenaša?
Mikrosporija se prenaša z direktnim stikom z obolelim mestom ali dlako (lahko tudi odpadlo dlako!), oz. z okuženimi predmeti (kot so oblačila in obutev, igrače, oprema za nego, posteljice in transporterji, ovratnice, … torej vsi predmeti, ki so bili v stiku z obolelim osebkom).

Kako diagnosticiramo mikrosporijo?

Pregled na mikrosporijo lahko opravimo pri veterinarju z Woodovo svetilko, ki s pomočjo UV svetlobe pokaže prisotnost spor. Vrsta Microsporum canis se namreč pod UV svetlobo zasveti v tipični zeleni barvi. Žal pa metoda ni 100% zanesljiva, saj fluestira le manj kot 50% spor. Zato je v primerih kjer se ne pokaže tipično žarenje mest, le 50% možnosti, da žival res nima mikrosporije.
Bolj zanesljiva metoda pa je odvzem vzorca tkiva (in dlake), ki ga nato veterinar pošlje v laboratorij na nadaljnje preiskave.
Rezultate testov prejme veterinar v nekaj dneh, v njih pa je zapisano ali je bil test na mikrosporijo pozitiven ali negativen.

Po diagnozi lahko pričnemo z zdravljenjem.

cepljenje psov in mačk proti mikrosporiji

 


BOLHE – nadležni zajedavci

Bolha je drobcena zajedavska žuželka brez kril, ki pije kri. Velika je 2-4 mm. Za svoj razvoj in obstoj potrebuje kri sesalcev in ptičev. Na mačkah in psih se zadržuje skozi celo leto.

Bolha ima značilne dolge noge, s katerimi zelo dobro skače. Skoči lahko 18 cm v višino in 30 cm v dolžino. Tako z lahkoto skače z živali na žival in išče ugodno mesto za pitje krvi.

Po približno dveh dneh pitja začne leči jajčeca v okolje. Ena odrasla bolha lahko izleže tudi do 50 jajčec na dan. Po nekaj dneh se iz njih izležejo ličinke, ki se prehranjujejo z odmrlimi organskimi deli in se po nekaj ciklih rasti zabubijo. Bube lahko pri nizkih temperaturah okolja mirujejo tudi več mesecev. Vibracije in toplota sprožijo preobrazbo bube v odraslo bolho, ki je zelo lačna in takoj začne pikati gostitelja. Tako lahko velikokrat opazimo številne bolhe v naših domovih, ko se vrnemo z dopusta. Ker jih je veliko in so lačne, začnejo hitro skakati tudi po naših nogah. V ugodnih razmerah je ciklus razvoja od jajčeca do odrasle bolhe 10 do 14 dni.

Le 5% odraslih bolh živi na živalih, ostalih 95% (bolhe, jajčeca, ličinke in bube) pa v prostoru.

Tudi če bolh na živali ne vidimo, to še ne pomeni, da jih nima. Ponavadi opazimo drobne črne pikice na dlaki in koži. Te pikice ob stiku z vodo postanjeo rdečkaste. To so bolšji iztrebki.

Bolhe preko krvi prenašajo tudi različne povzročitelje bolezni, najpogosteje jajčeca trakulj in glist. S svojim pikanjem povzročajo tudi srbenje kože. Živali, ki se nenehno praskajo in ližejo, postanejo nemirne in nestrpne. Tiste, ki so alergične na bolšjo slino, lahko dobijo po koži pordela vneta mesta brez dlake. Moti jih lahko že lezenje bolhe po koži.

Bolhe spijejo kar precej krvi in s tem lahko povzročijo slabokrvnost. Najbolj so dovzetne mlade, stare in bolne živali.

Zelo pomembna je preventivna zaščita proti bolham skozi celo leto z ustreznimi insekticidnimi sredstvi. To so lahko spreji, ovratnice, šamponi, kožne kapljice ali tablete.

Ko enkrat že opazimo bolhe na psu ali mačku, je tretiranje živali premalo. Takrat je zelo pomembna ustrezna higiena okolja. Čiščenje in sesanje prostorov, pranje ležišč in odej in tretiranje okolja z ustreznim insekticidnim sredstvom za okolje (sprej).

Borba z bolhami traja ponavadi od enega do treh mesecev. Da pa to v bodoče preprečimo, moramo redno preventivno dajati živalim sredstva proti bolham.

avtor: Karin Kališnik, dr.vet.med.

Veterinarska ambulanta Buba