NOVO! Cepljenje proti MIKROSPORIJI

V Bubi lahko po novem cepite svoje pse in mačke proti mikrosporiji.

Novo cepivo deluje kot zaščita pred glivicami vrste Microsporum canis, ki so najbolj razširjene in se prenašajo tudi na človeka, saj gre za ti. zoonozo.

Kako cepiti psa/mačko proti mikrosporiji?

Cepimo lahko vse zdrave pse in mačke, od 12. tedna starosti dalje.

Preventivno cepljenje se opravi 2x in sicer v razmaku 14-21 dni. Nato cepljenje letno obnavljamo.

Za zdravljenje s cepivom pa je potrebno 3-kratno cepljenje. 2x cepimo žival kot v primeru preventive (v razmaku 14-21 dni), nato moramo zaradi inkubacijske dobe do naslednjega cepljenja počakati 18-21 dni. Ko opravimo vsa 3 cepljenja, preventivo vzdržujemo z letnim cepljenjem proti mikrosporiji.

 

Obnovimo…

Kaj je mikrosporija?

Mikrosporija (domače “mačja bolezen”) je nalezljivo kožno obolenje, ki ga povzročajo glivice rodu Microsporum, med katerimi je najbolj pogosta Microsprum canis. Gre za zoonozo, kar pomeni, da se bolezen lahko prenaša iz živali na ljudi in obratno.
Kako lahko posumimo, da ima žival mikrosporijo?
Na mestih kjer so prisotne glivice rodu Microsprum ponavadi opazimo štrlečo oz. polomljeno dlako, pogosto pa pride celo do brezdlačnih predelov v obliki pravilnega kroga (velikosti cca 1-3 cm). Na koži se pojavijo luskice, mesto brez dlake pa je pordelo in srbeče. Možna so tudi atipična obolenja, ki ne sovpadajo s tipičnimi znaki okužbe, zato je vedno potreben strokoven pregled za postavitev pravilne diagnoze.
Pogosta mesta na živalih, kjer se pojavlja mikrosporija so ušesa, glava, tačke in rep. Pri mladičih so okužbe vidne predvsem na glavi in sprednjih tačkah, saj se okužijo preko mame, ko sesajo mleko.
Kako se prenaša?
Mikrosporija se prenaša z direktnim stikom z obolelim mestom ali dlako (lahko tudi odpadlo dlako!), oz. z okuženimi predmeti (kot so oblačila in obutev, igrače, oprema za nego, posteljice in transporterji, ovratnice, … torej vsi predmeti, ki so bili v stiku z obolelim osebkom).

Kako diagnosticiramo mikrosporijo?

Pregled na mikrosporijo lahko opravimo pri veterinarju z Woodovo svetilko, ki s pomočjo UV svetlobe pokaže prisotnost spor. Vrsta Microsporum canis se namreč pod UV svetlobo zasveti v tipični zeleni barvi. Žal pa metoda ni 100% zanesljiva, saj fluestira le manj kot 50% spor. Zato je v primerih kjer se ne pokaže tipično žarenje mest, le 50% možnosti, da žival res nima mikrosporije.
Bolj zanesljiva metoda pa je odvzem vzorca tkiva (in dlake), ki ga nato veterinar pošlje v laboratorij na nadaljnje preiskave.
Rezultate testov prejme veterinar v nekaj dneh, v njih pa je zapisano ali je bil test na mikrosporijo pozitiven ali negativen.

Po diagnozi lahko pričnemo z zdravljenjem.

cepljenje psov in mačk proti mikrosporiji